MASLOW'UN İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ

Ay, ay, ay. Efendim kimler gelmiş, sefalar getirmiş bloguma ☝👍Nasılsınız bakalım. Keyifler yerindedir umarım. Sizlere bugün Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisinden bahsetmek istiyorum. Sizler için de uygunsa hadi başlayalım 👊


Arkadaşlar Maslow Hiyerarşisi iibf'den ders aldıysanız eğer, insan psikolojisi ve davranışları hakkında konuşurken hocalarımızın anlattığı bir konudur. İnsanlar hayatlarında bir şeyler yaparken onları güdümleyen şey motivasyondur. Abraham Maslow'a göre kişileri bir şeyleri yapmaya motive eden, dış faktörler değil içimizde hissettiğimiz ihtiyaçlardır. İnsan ihtiyaçları sınırsızdır. Bir şeyi elde ettiği zaman asla tam anlamıyla tatmin olmayıp, hep elde edemediği için uğraşır, o konuda kendini motive ederek, çabalamaya başlar. Ama elde edemediği şey ne ise onu elde ettiğinde o konuya ilişkin motivasyonunu kaybeder. Böylece davranışları da değişir. Davranışlarımız bizim kişiliğimizi oluşturmadaki, ortaya çıkarmadaki etkenlerdir. Birey hangi hiyerarşi sınıfındaysa o sınıfın nitelikleri onun kişiliğini geliştirmede etkili olmaktadır. Maslow'a göre insanların ihtiyaçları 5 temel gruba ayrılır:

FİZYOLOJİK GEREKSİNİMLER

Piramidin tabanını oluşturan sınıftır. En temel ihtiyaçlarımız burada yer alır. Bunlara; nefes alma, yemek, su, cinsellik, uyku, sağlık vb. örnek verilebilir. İnsanlar öncelikle bu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır, onu sağlayacak davranışlarda bulunur.

GÜVENLİK GEREKSİNİMİ

Bu kısımda insanlar beden, iş, sağlık, aile ve mülkiyet güvenliğini karşılamak ister. Sevdiklerini korumak ve bir altta giderdiği ihtiyaçlarını güvenli şekilde devam ettirmek isterler. Dış faktörlerden kaynaklanan tehlikelerden korunmak isterler. Bunun için çabalamaya, harekete geçmeye başlarlar.

SOSYAL İHTİYAÇLAR

Bu adımda, aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam gibi ihtiyaçlar bulunur. İnsanlar sosyal varlıklardır. En temel ihtiyaçlarını karşılamış ve güvenliğini sağlamış biri, fizyolojik ihtiyaçlarından tatmin olmaz. Ruhunu doyurmak ister. Sevme ve sevilme, konuşma, arkadaş olma, duygularını paylaşma ihtiyacı ortaya çıkar. Bu ihtiyacını tatmin etmek için adımlar atmaya başlar.

DEĞER VERİLME VE SAYGINLIK GEREKSİNİMİ

İnsanlar artık piramidin üstlerine doğru çıktıkça saygı görme, öz saygı, özgüven, başarı, başkalarına saygı duyma ve kabul edilme ihtiyacı hissetmeye başlar. İnsanların ona güven duymasını ve saygı göstermesini ister. Yani ego işin içine girmektedir.

KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İHTİYACI

Hiyerarşinin en üst basamağını oluşturur. Birey tüm alt katmanları başardığında artık yeteneklerine ve içsel dünyasına yönelir. Yeteneklerini geliştirmek, erdemli, içten, problem çözücü, ön yargısız, hakikatleri kabul eden bir birey olmak ister. Bunun için çabalar. Egodan arınır çünkü zaten hayatta istediği, hedeflediği şeyleri başarmıştır. Başarma duygusunu yaşamış ve doyuma ulaşmış bir insan artık yüzünü hırstan ziyade hakikat, erdem, iyilik gibi soyut kavramlara çevirir. Aslında buradaki insanlar için "büyüdükçe küçülmek" sözü çok uygundur.

Maslow Hiyerarşisi ile ilgili söylemem gereken önemli bir şey varsa o da; en alttan üste doğu adım adım çıkılabildiği, alttaki ihtiyaçları karşılayıp tamamlamadan üsttekilere çıkılamayacağı ve eğer alttaki gereksinimlerden biri tekrar ortaya çıkarsa(tehdit edilirse) o piramidin adımına dönüldüğü oradan tekrar üste doğru çıkılmaya başlanacağıdır.

Aslında içinde bulunduğumuz koronavirüs salgını döneminde bu konuyla ilgili örnekleri çevremizde görmek çok mümkün. Mesela hepimizin şahit olduğu üzere virüs ülkemize giriş yapıp vakalar ortaya çıkmaya başladığında insanlar marketlere koştu, erzak stoğu yaptı çünkü fizyolojik ve güvenlik açısından kendini tehlikede hissetti. Kimsenin aklına bugünlerde sosyal veya saygınlık gereksinimi gidermek gelmiyor çünkü daha alt basmaktaki fizyolojik ve güvenlik ihtiyacı tehlikede. Davranışlarımız ve motivasyonumuz da bu yönde bizi hareket ettiriyor.

Konuyu da bağladığıma göre ben artık buradan ufak ufak kaçıyorum arkadaşlar.
Güzel günlere, sağlık ve huzurla ulaşmak dileğiyle.


Yorumlar

Popüler Yayınlar